Teatre

ÉS AIXÍ, SI US HO SEMBLA

Títol original:
Così è (se vi pare)
Autor:
Luigi Pirandello
Director:
Herman Bonnín
Estrena:

Centre Dramàtic de la Generalitat
Teatro Romea (Barcelona)

Sobre l'espectacle

Producció:
Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya
Traducció:
Bonaventura Vallespinosa
Adaptació:
Santiago Sans
Escenografia:
Robert Llimós
Vestuari:
Robert Llimós
Intèrprets:

Josep Maria Pou, Enric Arredondo, Teresa Cunillé, Anna Maria Barbany, José Lifante, Elisenda Ribas, Encarna Sánchez, Carlota Soldevila, Rosa Cadafalch, Nadala Batista, Paco Periu, Josep Peñalver, Jordi Serrat, Llàtzer Escarceller, Joan Subatella, Pepelú Guardiola, Ealter Cots, Cristian Solé, Núria Melà, Carmina Salvatierra, Maribel Martínez, Zeres Arredondo.


Sobre l'obra

Così è (se vi pare) o «És així, si us ho sembla» en català, és el títol d'una peça de teatre de l'escriptor italià Luigi Pirandello, escrita el 1917 i definida per ell mateix com una "farsa filosòfica".

Com ocorre en la major part del seu teatre, l'autor desenvolupa l'obra a partir d'un relat. En aquest cas, la comèdia va ser extreta del conte La Signora Frola e il Signor Ponza, suo genero («La senyora Frola i el senyor Ponza, el seu gendre»). El tema de l'obra tracta de la veritat, el contrast entre realitat i aparença, entre veritable i fals. Pirandello posa en crisi la idea d'una realitat objectiva que pugui ser interpretada de manera unívoca a través dels instruments de la racionalitat.

El context històric de l'obra i la seva ambientació estan magistralment dibuixats per l'autor. Els fets transcorren en una petita capital de província, la qual cosa permet a l'autor reflectir les seves idees sobre la societat i la petita burgesa, la qual veu com una gàbia, que imposa una vida miserable i frustrant.

Quant als personatges, Pirandello els col·loca en una situació paradoxal per demostrar el contradictori de l'existència. Per a l'autor, l'home, malgrat els seus esforços, no aconsegueix penetrar fins a la fi del laberint de les aparences, ni conèixer el que està conclòs en les formes de les quals és responsable i per la seva banda, presoner.


Sobre l'autor

Luigi Pirandello Agrigento, 28/06/1867-Roma, 10/12/1936

Escritor italiano. Hijo de un rico comerciante, estudió en las universidades de Palermo, Roma y Bonn. Tras graduarse en ésta última en 1891, regresó a Italia. En 1894, una vez hubo concluido su primera novela, L'esclusa, contrajo matrimonio y publicó su primer libro de relatos, Amores sin amor.

En 1897 fue contratado como profesor de literatura italiana, y en 1904 apareció su novela El difunto Matías Pascal, que recogía muchos elementos biográficos del autor y constituyó un enorme éxito. A la publicación del ensayo L'umorismo siguieron el drama Pensaci, Giacomino!, el volumen de relatos La trampa, y la novela Si gira...

Con la representación, en 1917, de la pieza teatral Así es si así os parece, se decantó claramente por el género dramático, en el cual creó escuela por su peculiar construcción de la pieza teatral, sus recursos escénicos y la complejidad de sus personajes. A partir de 1920 publicó varias comedias, entre ellas La señora Morli, que abordaba el tema de la doble personalidad, y Seis personajes en busca de autor, que fue un fracaso clamoroso. Con Enrique IV, puesta en escena en 1922, recuperó el favor del público.

Tras abandonar la enseñanza para dedicarse por entero a la creación literaria, y reconocido ya en todo el mundo, en 1925 asumió la dirección del Teatro d'Arte de Roma y cuatro años después fue nombrado miembro de la Academia de la Lengua de Italia. A esta época pertenecen los dramas Esta noche se improvisaLázaroComo tú me quieres y No se sabe cómo. La obra dramática de Pirandello extrema los elementos en plena disolución de un realismo en crisis y la ficción teatral en varios planos para romper el espacio escénico tradicional. En 1934 le fue otorgado el Premio Nobel de Literatura.

Galeria fotogràfica